Dia de la Visibilitat Intersexual

26 d'octubre de 2021

Avui es commemora el Dia Internacional de la Visibililitat Intersexual, una jornada de reivindicació per la visibilitat i la no discriminació de les persones intersexuals, i pel dret a la pròpia integritat corporal i a l’autonomia física.

Aquesta diada es celebra en record de la primera acció pública de la història a favor dels drets de les persones intersexuals, que va tenir lloc el 26 d’octubre de 1996 a Boston. La  sociòloga Morgan Holmes i l’activista intersexual Max Beck, de la Intersex Society of North America (ISNA), van ser les persones precursores d’aquesta protesta. 

Sant Boi se suma a la commemoració d’aquesta diada, deixant palès el seu compromís per la visibilitat de la diversitat sexual, afectiva i de gènere. Durant la jornada, la bandera del  del moviment intersex romandrà al balcó de l’Ajuntament.

Per altra banda, el dijous 28 d’octubre a les 17.30h tindrà lloc el taller online Amb ‘I’ d’Intersex, organitzat pel Centre de Recursos i Documentació de les Dones i el Punt d’Informació i Assessorament LGTBI+.

L’activitat, que serà un apropament biogràfic des d’una perspectiva feminista per reflexionar entorn la realitat de la ‘i’, estarà a càrrec de la Laura Vila i la Mer Gómez,  activistes del col·lectiu I de Intersex.

La intersexualitat avui dia

Segons diferents estudis, la taxa d’incidència de la intersexualitat a la societat es troba entre el 0,05% i l’1,7%. Un percentatge molt similar a el nombre de persones pèl-roges, tal com recull el document Lliures i Iguals de l’ONU. Es calcula que a Espanya neixen al voltant de 400 persones intersexuals a l’any.

El problema fonamental a què s’enfronten les persones intersexuals és a la impossibilitat de decidir sobre trets elementals de la seva pròpia existència.  Quan es detecta la intersexualitat en un nadó,   se’l sol operar abans dels 18 mesos per assignar un dels sexes. Aquesta pràctica no deixa espai perque l’opció sexual de la persona es defineixi ni perque pugui decidir sobre el seu gènere. 

Encara que en 1999 es va començar a prohibir aquest tipus de cirurgia en alguns llocs del món, no va ser fins a 2015 que l’ONU ho va denunciar oficialment. L’Alt Comissionat per als Drets Humans va elaborar un informe on instava a tots els països a eliminar les intervencions genitals primerenques. 

Per tot això, cal seguir lluitant per donar resposta a dues demandes bàsiques del col·lectiu: la prohibició de cirurgia genital en nadons i la despatologització.