Dia Internacional de l’Orgull o per a l’Alliberament LGTBI+

28 de juny de 2024

Avui es commemora el Dia Internacional de l’Orgull o per a l’Alliberament LGTBI+, una jornada per celebrar les diversitats d’identitats, expressions i sexualitas, però també per reivindicar els drets de les persones LGTBI+.

Aquesta diada té els seus orígens en l’anomenada rebel·lió d’Stonewall, el 28 de juny de 1969 a Nova York  i considerada l’inici del moviment per l’alliberament LGTBI+. Els fets commemoren una sèrie d’aldarulls i revoltes contra la policia arrel d’una batuda al bar Stonewall.   55 anys després d’aquests fets però, els drets de les persones LGTBI+ segueixen sense ser efectius a tot arreu.

A Catalunya la primera manifestació per l’alliberament LGTBI+ va tenir lloc el 26 de juny del 1977. Va ser organitzada pel Front d’Alliberament Gai de Catalunya i s’hi van sumar diverses organitzacions feministes, veïnals, sindicats i partits polítics. La manifestació va ser dissolta per la policia. En aquell moment les pràctiques homosexuals i el transvestisme estaven perseguits legalment.

Sant Boi amb Orgull

Aquest és el vuitè any que commemorem, des de l’àmbit institucional, a la ciutat de Sant Boi aquesta jornada, sumant-se a la crida a l’acció  per reconèixer i respectar les identitats, expressions i experiències que fan que cada persona sigui única i inestimable per a la nostra societat.

Amb la col·laboració de l’entitat Sant Boi en Positiu TransVIH, enguany celebrem aquesta jornada el dissabte 29 de juny amb un acte central a la Plaça de la Generalitat.

Per altra banda, la bandera LGTBI+  romandrà desplegada durant tot el cap de setmana al balcó del consistori i aquest vespre s’il·luminarà la façana amb els colors de l’arc de Sant Martí.

Tota la informació la pots trobar a la programació.