17 DE MAIG, DIA INTERNACIONAL CONTRA L’HOMOFÒBIA, TRANSFÒBIA I LA BIFÒBIA

17 de maig de 2018

Cada 17 de maig, des de l’any 2005, es celebra el Dia Internacional contra l’homofòbia, transfòbia i la bifòbia per a commemorar el dia que l’Assemblea General de l’Organització Mundial de la Salut va eliminar l’homosexualitat de la llista de les malalties mentals, que va tenir lloc el 17 de maig de 1990.

L’objectiu d’aquesta data és sensibilitzar i lluitar contra la discriminació per orientació sexual o identitat de gènere, coordinant accions que serveixin per a avançar els seus drets en tot el món.

Els últims anys han suposat un avenç important en la igualtat del col·lectiu LGTBI en l’àmbit internacional, especialment amb la declaració contra la discriminació que van llançar al 2008 l’Organització de las Nacions Unides l’any 2008, document al que s’han sumat ja 85 països.

Cal recordar, però, que la transsexualitat avui dia continua considerant-se un trastorn, inclòs al Manual Diagnòstic i Estadístic dels Transtorns Mentals de l’Associació Americana de Psiquiatria (DSM-V) i en la Classificació Internacional de Malalties (CIE-10).

SITUACIÓ ACTUAL DEL COL·LECTIU LGTB

Les lleis que afecten a les persones lesbianes, gays, bisexuals i transgènere (LGTB) són molt diverses segons el país o territori, des del reconeixement legal del matrimoni entre persones del mateix sexe o d’altres tipus d’unions, fins a la pena de mort com a càstig.

Actualment hi ha 72 països que criminalitzen les relacions sexuals entre persones del mateix sexe e inclòs ser gay o lesbiana pot suposar pena de mort en 8 d’ells.

En molts llocs, a més, els homosexuals, encara que no són perseguits per la llei, sí son objecte de rebuig social, discriminació i assetjament.

SANT BOI, UNA CIUTAT COMPROMESA AMB LA LLUITA CONTRA LA LGTBIFÒBIA

La nostra ciutat se suma  a la celebració del Dia Internacional contra l’homofobia, transfòbia o bifòbia per deixar palesa la seva aposta per la lluita contra la discriminació per qüestions d’orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere, desplegant la bandera LGTBI al balcó de l’Ajuntament i il·luminant la façana amb els colors de l’Arc de Sant Martí.