Dia contra la LGTBIfòbia als esports

19 de febrer de 2024

Avui  es commemora el Dia Internacional contra la LGTBIfòbia a l’Esport, una jornada per sensibilitzar sobre els drets de totes les persones a gaudir d’una pràctica esportiva lliure de qualsevol tipus de discriminació o violència per LGTBIfòbia. 

Aquesta efemèride es va incloure al calendari LGTBI+ l’any 1990, en memòria de Justin Fashanu , el primer futbolista que va reconèixer públicament la seva homosexualitat i que, com a conseqüència de les represàlies a nivell esportiu, social i legal que va patir, va acabar suïcidant-se.  

Altres futbolistes, com Jankto o Cavallo, han reconegut la seva homosexualitat recentment, però encara és necessari repensar els valors i pràctiques que imperen en l’àmbit esportiu, especialment en esports com el futbol, on les dissidències sexuals són castigades amb l’estigmatització, la burla, l’exclusió i la violència física. 

Sant Boi contra les lgtbifòbies als esports

Sant Boi porta porta anys desenvolupant polítiques inclusives dins de l’àmbit esportiu. Algunes de les actuacions que s’han portat a terme són:

  • Impresos amb 3 caselles en el camp de gènere, reconeixement la pluralitat d’identitats de gènere.
  • Realització de matrícules i inscripcions amb el nom sentit.
  • Emetre carnets de soci o abonaments amb el nom sentit. 
  • Vestuari inclusiu a la piscina municipal d’estiu. 
  • Accions de sensibilització. 

Aquest any, en el marc del Dia Internacional contra la LGTBIfòbia en el Fútbol, l’Ajuntament de Sant Boi ha posat en marxa la campanya ‘Espai lliure de violències masclistes i lgtbifòbies’ amb l’objectiu de sensibilitzar la ciutadania sobre els drets de les persones a gaudir d’un esport lliure de sexisme i de violències masclistes i lgtbifòbies. Les entitats esportives del nostre municipi hi han col·laborat penjant els cartells de la campanya a les seves instal·lacions, deixant així palès  el seu rebuig contra aquests tipus de violències. 

Per altra banda, alguns clubs esportius, en col·laboració amb l’Ajuntament, han elaborat un vídeo per deixar palès el seu compromís amb la lluita pels drets de les persones LGTBI i contra qualsevol agressió, insult, amenaça o incitació a la violència per orientació sexual o identitat de gènere dins o fora del terreny de joc. 

Durant tota la jornada, romandrà desplegada al balcó de l’Ajuntament una pancarta amb el lema ‘Sant Boi contra les lgtbifòbies als esports’.