Dia Internacional d’Acció per la despatologització Trans

15 d'octubre de 2022

Avui, com cada tercer dissabte d’octubre, es commemora el Dia Internacional d’Acció per la Despatologització Trans, una jornada que reivindica el dret a la identitat de gènere de les persones trans, no com una patologia, sinó com una possibilitat més de viure el gènere.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS), en la seva 11a edició de la Classificació Internacional de Malalties (CIE),  treu la transsexualitat de l’epígraf  ‘Salut mental i desordres’ i passa a considerar-la  ‘incongruència de gènere’,  sota l’epígraf  ‘Condicions relacionades amb la salut sexual’. Argumenta que així es redueix la percepció de “malaltia i estigmatització” i que mantenint la transsexualitat en la llista de malalties es garanteix l’accés al tractament en determinats països.

A Catalunya, l’any 2016 es va aprovar un nou model de salut que no considera la transsexualitat una patologia i expedeix la targeta sanitària amb el nom sentit (així com el d’altres carnets com el de transport o biblioteques, i també en facilita l’ús a les escoles, les universitats o l’administració).

Sant Boi se suma a la commemoració d’aquesta diada, deixant palès el seu compromís de lluita pels drets de les persones trans. Durant tot el cap de setmana, la bandera del moviment trans romandrà desplegada al balcó del consistori.

Per altra banda, la Xarxa de Municipis LGTBI+ de Catalunya, de la que forma part Sant Boi, organitza la jornada Transinlab, d’ocupabilitat i persones trans*adreçada a conèixer la realitat de les persones trans* en l’àmbit laboral, obtenir recursos, detectar oportunitats i reptes de millora en matèria d’ocupació.