Dia Internacional per la Visibilitat Intersexual

25 d'octubre de 2019

Demà, 26 d’octubre, es commemora el Dia Internacional per la Visibilitat Intersexual, una jornada per visibilitzar aquesta realitat tan desconeguda, per reivindicar els drets de les persones intersex a la seva integritat corporal i autonomia física i per lluitar contra la violència i discriminació que pateixen.

Una persona intersexual és aquella que neix amb una combinació de característiques biològiques dels dos sexes (mascle i femella) que impedeix identificar-la amb les normes binàries mèdiques i socials dels cossos assignats a persones masculines o femenines. Les variacions poden trobar-se en les característiques sexuals primàries (genitals interns i externs, hormones, cromosomes) o en les característiques sexuals secundàries que es fan patents a la pubertat.

De qualsevol manera, la intersexualitat és una variació naturals dels éssers humans i no és un problema mèdic.   Però la consideració encara avui dia de les persones intersexuals com a anòmales, al no acomplir amb les expectatives socials de masculí o femení, justifica les cirurgies i tractaments per tal de ‘corregir’ el seu sexe i aparença.

Aquestes cirurgies i tractaments sovint són irreversibles i poden ocasionar esterilitat permanent, dolors, incontinència, pèrdua de la sensibilitat sexual, patiment psicològic, etc. Aquests procediments, en la majoria dels casos, es fan al poc temps de néixer, sense que la persona, per tant, pugui decidir sobre el seu propi cos.

Les dades de l’OMS estimen que la intersexualitat representa aproximadament l’1% de la població mundial, tot i que estudis d’altres experts estimen que aquest xifra ascendeix a l’1,7%.

L’Ajuntament de Sant Boi se suma a aquesta commemoració, reivindicant la naturalitat de la diversitat corporal.  A partir d’avui, i durant tot el cap de setmana, penjarà la bandera intersex al balcó de l’Ajuntament.

 

Cinc mites que cal desterrar