Visibilitat lèsbica, 26 d’abril

26 d'abril de 2022

Avui, 26 d’abril, es commemora el Dia de la Visibilitat Lèsbica, una jornada que té l’objectiu de fer visibles les lesbianes en la seva doble discriminació, per ser dones i lesbianes. Des de l’any 2008, en diferents llocs del món, es fa una crida per visibilitzar-se en l’espai públic i esdevenir així referents socials positius. 

L’Ajuntament de Sant Boi se suma a aquesta commemoració, deixant palès el seu compromís per fer polítiques que reconeguin la doble discriminació i per tal d’avançar cap a la igualtat jurídica i real de les lesbianes.

Durant tota la jornada, la bandera del moviment lèsbic romandrà desplegada al balcó del consistori, fent visible el col·lectiu al nostre municipi, , i al vespre s’il·luminarà la façana amb els colors de l’arc de Sant Martí. 

 

Sabies que…?

  • La paraula lesbiana significa literalment resident a l’illa de Lesbos, l’illa grega, on va viure la poetessa Safo. Safo de Lesbos  va viure l’any 600 a.C i  va ser una intel·lectual i poetessa que va escriure molts poemes d’amor a altres dones. Encara que gran part de la seva poesia ha estat destruïda pels fonamentalistes religiosos, els pocs poemes de Safo que queden parlen clarament del seu amor i enamorament per les dones.
  • El rinoceront lavanda va ser creat com a símbol per augmentar la consciència de la presència de gais i lesbianes a la societat. Va ser creat per dos artistes de Boston, Daniel Thaxton i Bernie Toale. La seva primera aparició va ser en una sèrie de cartells del metro de Boston durant l’any 1973. El rinoceront es caracteritza per un comportament pacífic fins que va ser amenaçat, i per tant va semblar un símbol encertat els anys posteriors a Stonewall. El cor del rinoceront reflecteix la humanitat comuna de totes les persones, i el color lavanda és un símbol de la identitat GSD. 
  • Igual que el triangle rosa, el triangle negre també és un símbol arrelat a l’Alemanya nazi. Tot i que les lesbianes no estaven incloses a la prohibició de l’homosexualitat del paràgraf 175, hi ha proves que indiquen que el triangle negre es va utilitzar per designar persones presoneres amb comportament antisocial, entre elles, les lesbianes. Com que el triangle rosa és històricament un símbol masculí, algunes lesbianes i feministes també han reivindicat el triangle negre com a símbol d’orgull i solidaritat entre les dones.
  • El 1974, Barbara Smith va cofundar el Combahee River Collective, un influent grup feminista negre. El seu lideratge va fer que el grup eduqués els diferents moviments cridant l’atenció sobre la convergència entre el racisme, el classisme, l’homofòbia i el sexisme.
  • El labrys (destral de doble tall) és un símbol de força i unitat per la comunitat lesbiana. El labrys es va associar per primera vegada amb les deesses gregues Àrtemis (deessa de la caça) i Demèter (deessa de la collita) i es va utilitzar en la batalla per les guerreres amazones escites. Les amazones governaven amb un sistema de doble reina i eren conegudes per ser ferotges a la batalla. Tot i que els labrys originalment representaven la independència, la força i la destresa de tallar, també s’ha apropiat com a símbol del lesbianisme.

Pots trobar recursos sobre lesbianisme aquí.

 

Cineforum i vermubollo solidari

L’entitat Sant Boi en Positiu TransVih, en col·laboració amb l’Espai Cultural Les Muses, organitza un cineforum amb la projecció del documental ‘Lesbofòbia’ i un vermut solidari amb la presència de la monologuista Sandreta Power per tal de visibilitzar el paper de les  lesbianes, cis, trans*, racialitzades, de qualsevol estatus socioeconòmic, etc, en els espais públics, socials i polítics.

L’acte tindrà lloc el dissabte 30 d’abril a les 11.30h al bar de l’Espai cultural Les Muses, al casal de barri Marianao.

Entrada gratuïta.